Избрани Новини
2 декември: Супа от коприва
Копривата е изключително полезна. Съдържа много по-високи нива на желязо, в сравнение с другите листни зеленчуци.
Подобрява тонуса при преумора, стимулира кръвообращението и имунната система.
В българската народна медицина копривата се употребява за увеличаване млякото на кърмачките.
В момента се намира лесно на почти всички пазари във Варна.
Може да бъде сготвена по много начини, моето предложение за днес е супа от коприва.
Много е вкусна и е многократно изпробвана.
Необходими продукти:
300 г коприва (1 торбичка, ако я купувате от пазара)
1 морков
1 глава лук
3-4 супени лъжици кисело мляко
100 г фиде
1 кубче зеленчуков бульон
няколко стръка пресен магданоз, или 1 супена лъжица изсушен
сол, черен пипер, червен пипер
1 супена лъжица олио, или зехтин
Приготвяне:
Накиснете копривата в гореща вода за няколко минути. Изчистете я, с помощта на ножица, като изхвърляте дръжките и запазвате само листата. Тази част е малко досадна, но оттук нататък е лесно.
Загрейте водата в тенджера, добавете олиото (аз предпочитам зехтин), солта, бульона, магданоза и подправките на вкус.
Настържете моркова и лука на ренде и ги прибавете, заедно с копривата в тенджерата.
Оставете да ври на силен огън 30-40 мин.
Добавете натрушенето фиде и оставете на печката още 20-ина минути.
След това свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине за около 5 мин.
Киселото мляко е застройката. Като го добавяте бъркайте бързо с чирпака.
При консумация, може да натрушите в супата сирене, или да добавите крутони.
Това е! Много е вкусна, нали?