Новият министър на здравеопазването откри дебат за доплащането

Архив Варна

06-10-2010, 08:55

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Д-р Стефан Константинов положи клетва като министър на здравеопазването.

Преди това той бе избран със 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 - „въздържал се”.

Гласуването на новия здравен министър стана при отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов.

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков заяви, че по време на дебата преди гласуването на новия министър, е нямало нито едно изказване от мнозинството и нито една подкрепа от ГЕРБ на вижданията на д-р Константинов. „Вие сте съвсем сам в ръцете на една незапочнала реформа, сам в условията на криза, без гърба на премиера, без лицето на премиера и без нито едно лице от ГЕРБ, което се ангажира с вашата подкрепа в залата”, обърна се Петков към Константинов.

Новият министър обеща промени промени в екипа на Министерство на здравеопазването, и веднага обяви, че инициира дебат за доплащането, за да се чуе мнението на обществото.

Още преди гласуването д-р Константинов представи вижданията си по  актуалните въпроси на сектора. Той се обяви за спешна оптимизация на болничната мрежа, да се определят структуроопределящи болници от национално значение, за да се гарантира качественото здравеопазването в тях. Структурноопределящите болници ще имат по-висок коефициент в бюджета си, но в замяна доплащането в тях ще е забранено, каза кандидатът.

Клиничните пътеки остават и догодина като механизъм на разплащане, като предстои процедура на остойностяването им.

Според Константинов свеждането на болниците в търговски дружества е форма на оттегляне на държавата от важен сектор. Необходимо е по-ясно да се очертае функцията на държавата. Трябва да се помисли сериозно за формата на управлението на държавните болници. Там трябва да се помисли за по-високи заплати, които да не зависят от броя хоспитализации, добави Константинов.

Насърчаването на груповите практики при общопрактикуващите лекари ще бъде приоритет в работата на новия здравен министър. По думите му в първичната извънболнична специализирана помощ се предвижда да се запази ролята на общопрактикуващите лекари, като се насърчат груповите им практики. Това е с цел справяне с проблема около въведеното задължително 24-часово разположение на личните лекари. По думите му 24-часовото разположение на джипитата е нереалистично.

От началото на 2011 г. се предвижда изравняване на потребителската такса от всички работещи лица. Предвижда се освобождаване на достъпа до тесни специалисти.

Предвижда се създаване на нови механизми за регулация като въвеждане на доплащането, каза Константинов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов