Нова мода: Тровим се със съвременни психотропни лекарства

Архив Варна

30-09-2010, 19:54

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Скок на отравянията със съвременни медикаменти, които се ползват за лечение на различни психични състояния, отбелязват българските токсиколози през последните 2-3 години.

Много често поводът да се пристъпи към разноцветните хапчета е любовна драма.

За подобен случай разказа и проф. д-р Александър Монов, доайен на токсикологията у нас. Случаят е от преди много години, когато младеж посегнал на живота си, като изпил солидно комичество фенобарбитал, защото близките му искали да го разделят от любимото момиче. Момчето погълнало ударни дози фенобарбитал, след което изпаднало в клинична смърт, а тогавашната медицина го отписала и го откарали към моргата. Д-р Монов обаче не се отказал и в продължение на 3-4 дни го лекувал с ударни дози стрихнин - практика, непозната тогава не само у нас. На петия ден момчето вече отворило очи, а впоследствие се излекувало. След време учило и висше за текстилен инженер, но ученическата любов не издържала на времето и се разделили, допълва с усмивка проф. Монов. Той бе сред гостите на ІІІ национален конгрес по токсикология с международно участие, който се провежда с активното съдействие на Клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна.

Токсиколози доплащат за лечението на пациентите си

Само за 3 години токсиколозите отбелязват с 20% ръст и на нежеланите реакции след употреба на медикаменти. Ярък пример в това отношение се оказвали медикаментите за високо кръвно, на които се дължали 5% от завишаването на тези случаи. Това каза доц. д-р Анета Хубенова от института "Пирогов", която бе сред гостите на конгреса. Тя каза още, че най-трудно се поддават на лечение отравянията с гъби, по-известни като фалиодни. За успешното лечение на пациентите в тежко състояние се прилагал медикамент, един флакон от който струвал 600 лв. "За да проведем успешно лечение са ни нужни най-малко 3 флакона за ден. А клиничната пътека, която е за цялото лечение от здравната каса ни се плаща едва 1600 лв. Доплащането в тези случаи става за сметка на персонала", допълни още доц. Хубенова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов