Президентът взема нещата в свои ръце по стратегията „Европа 2020”

Мисия Варна

10-03-2010, 14:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов изрази намерението си да проведе "десетки, а може би и стотици дискусии в цялата страна" за формирането на българска позиция по европейската стратегия "Европа 2020".

Ученическа дискусия  на тази тема, проведена днес на "Дондуков" 2, даде старт на кампанията му, съобщи Mediapool.


Бурните актуални отношенията между институциите, които и днес имат своето развитие, той остави за петък за пресконференция.


Държавният глава е обезпокоен,че по стратегия „България 2020” не се работи или, „ако някой някъде работи, то се прави полуконспиративно”. Затова днес, заобиколен от усмихнати деца, се заема той.


Първанов е разпоредил да бъдат изпратени писма до няколкостотин видни учени, бизнесмени и хора от практиката, които да допълнят стратегическата визия.
Заключителните дебати по изработването на общонационална визия  са насрочени за месец юли. Така според Първанов ще  имаме един документ, който е изработен не в лабораторните условия на един кабинет и е приет с административен акт.


Само преди ден от Министерство на външните работи обявиха, че започва обсъждането на стратегията на ниво изпълнителна власт.


Пред учениците от столични училища той припомни и идеята си за изграждането на Академия за млади лидери, защото се е нагледал тези 20 години на хора, "които се учат, когато влязат в парламента и даже в правителството".


Той разясни още, че България е силна с "качеството на човешкия материал, противно на някои други тези, които се чуваха в предишни месеци" и, че никога Европа не е звучала толкова социално, колкото в момента.


Забравил,че в последните 3 г не бе стъпвал в Брюксел, президентът откри какъв ни е проблемът - че  продължаваме да се изживяваме като кандидат- член на ЕС, свикнахме от предишните години да ходим в Брюксел да се оплакваме или да се оправдаваме".


Въпреки,че в Европа най-много средства се отделят за проекти за изграждане на възобновяеми енергийни източници, Първанов разви теорията за завръщането на Европа  към  екологичната ядрена енергетика, а пък "вятърните и слънчевите инсталации" му се виждат не много екологични. Той даде за пример неестетично осеяните с вятърни системи добруджански полета.


По думите му ядрената енергия е чиста, а България е решила и въпроса за съхранението на отработеното ядрено гориво. Към момента то се връща в Русия.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов