И програмите “Конкурентоспособност” и “Транспорт” с положителни оценки

Новините

10-02-2010, 13:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Още две от оперативните програми са получили положителни оценки от еврокомисията, стана ясно днес.

Това са програмите – “Конкурентоспособност” и “Транспорт”.


Вчера се разбра, че Европейската комисия е оценила положително усвояването от България на всички договорени средства по оперативните програми “Регионално развитие” и “Техническа помощ”.


Очакваме Брюксел да се произнесе сега  по още три доклада за съответствие - на най-проблемната програма “Околна среда”, на програмата за развитие на човешките ресурси и на  “Административен капацитет”.


По програма “Конкурентоспособност” парите, които малкият и средният бизнес могат да ползват са 1,3 милиарда евро, съобщи министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след заседанието на кабинета. Той изрази задоволство ,че и  другите две програми са с положителни оценки - “Конкурентоспособност” и “Транспорт”.


Общо над 7 млрд. лв. са средствата, които се предоставят на страната. „Правителството на Станишев отбеляза рекорд - и 7-те оперативни програми бяха спрени, а сега за два дни четири от програмите получиха положителни оценки”, коментира премиерът.
“От тук нататък, знаете - проекти, действия, контрол чрез инспекторати, ДАНС, МВР, прокуратурата… едно евро не трябва да дадем да изтече извън подготвените проекти”, заяви премиерът Борисов.


15 процедури ще бъдат обявени през годината по оперативна програма “Конкурентоспособност” на обща стойност 460 млн.евро, информира министър Трайчо Трайков. Той отбеляза, че е много важно бизнесът да бъде активен. Ние осигуряваме парите и административния капацитет, за да се обработват проекти. С днешното писмо от ЕК се отключва възможността за влизане на 424 млн. лева в страната, добави министърът. Той припомни, че през 2009 г. са били предвидени 6 процедури и на 20 юли са били едва две от тях. Министърът каза, че по линия на Джереми предстои създаването на три подфонда.


Финансовата рамка на ОП “Транспорт”  по думите на ресорния министър Александър Цветков е два млрд. евро. По нея се финансират най-големите инфраструктуни проекти - за магистрали, ж.п. линии, подобряване на корабоплаването и интермодални проекти, каза Цветков.


235 млн. лева по тази оперативна програма вече са контрактувани. За съжаление към август 2009 година усвояването по нея е било 1,5 процента, нямало е почти никакви готови проекти единственият проект е бил на метрото на София.


Вече има проекти за речна информационна система, за реконструкция на ж.п.линията Пловдив - Бургас, която ще позволи развиване на скорост от 160 км. в час в този участък, както и за магистрала “Тракия”. 92 компании са купили документация за реконструкцията на жп. линията Пловдив - Бургас, каза министърът.





Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов