Избрани Новини
Жега! 10 рецепти за разхлаждаща домашна лимонада
08-07-2015, 14:22
Автор:Елза Парини
Още по Темата:Нова мода в Китай - коктейли за кръвопийци
Най-скъпият коктейл в света беше пуснат в продажба
Опасен "коктейл" прати руснак в болница
Автентичният вкус на старата арменска лимонада - само в Бургас
Как да си направим автентична лимонада четем в "Бургаски Вестникъ"
Ще пием лимонада, боядисана с шафран
Опасни рецепти в интернет, деца си боядисват косата с вряла лимонада
Направете лятото си още по-безумно и екзотично, разхладете се в летните жеги с домашна лимонада
Лятото и придружаващите го жеги са вече факт, а с тях идват и коктейлите. Ако обичате да изненадвате гостите си или пък си падате по експериментите, ето няколко рецепти с чиято помощ ще успеете да вземете акъла на всички присъстващи.
Съвети от най-добрите майстори как да си направите освежаваща лимонада от краставици, облепиха (морски зърнастец), диня и босилек.
Динено безумие
Съставки:
Диня - 200 г
Босилек – 20 г
Лимон - 30 г
Фруктова захар – 20 г
Вода или сода - 300 мл
Начин на приготвяне: Нарежете топки диня с помощта на лъжица за сладолед. Измийте босилека и изчистете от клонките. Нарежете лимонa на филийки. В голяма гарафа изсипете първо динята и добавете лимонa, босилекa, гроздовата захар и излейте цялото количество вода/сода. Леко разбъркайте.
Лимонада от краставица
Съставки:
Фреш от краставици - 40 мл
Фреш от лимон - 25 мл
Захарен сироп - 20 мл
Сода - 150 мл
Стрък мащерка
Начин на приготвяне: Всички съставки с изключение на содата се изсипват в шейкър и се охлаждат с лед след 6-7 разтърсвания, сервирайте в чаша и долейте със сода. Украсете с резен краставица и стрък мащерка.
Джинджифилова лимонада с облепиха
Съставки:
Конфитюр от облепиха - 25 мл
Сок от джинджифил - 15 мл
Лимонов сок - 25 мл
Студен чай Earl Grey - 150 мл
Лед
Начин на приготвяне: Изстискайте сока от лимона. За да изстискайте сок от джинджифил, настържете го на ренде и прецедете пулпата през тензух. Смесете всички съставки, изсипете в чаша с лед.
Лимонада Пикник
Съставки:
Пюре от манго - 25 г
Пюре от малини - 10 г
Гроздов Калпис (японска напитка, смътно напомняща кисело мляко) - 10 мл
Сода грейпфрут - 20 мл
Лед на бучки и натрошен лед
Резени ябълка и коктейлни черешки
Начин на приготвяне:
Първо пригответе сода грейпфрут: тя се нуждае от широка лента от корите на грейпфрут, фреш грейпфрут (375 мл), още толкова сода и захарен сироп (75 мл), лимонов сок (25 мл). Всичко смесете и газирайте в сифон.
Изсипете съставките в хайбол - първо пюрето, после калписът и содата от грейпфрут, добавете бучки лед, разбъркайте с бъркалка и добавете натрошеният лед отгоре. Украсете с нанизани на клечка резен ябълка и коктейлна черешка.
Босилкова лимонада
Съставки:
Сироп от босилек - 25 мл
Сода - 100 мл
Кубчета лед
Съставки за сироп от босилек:
Босилек - 100 г
Захарен сироп - 500 мл
Начин на приготвяне: Да започнем със сиропа от босилек, босилекът и захарния сироп разбийте в блендер, а след това прецедете. За да се подготви лимонадата, първо трябва да налеете в чаша сироп от босилек, добавете лед, после сода. Гарнирайте с клонче от босилек.
Кленова лимонада с розмарин
Съставки:
Портокалов сок - 30 мл
Портокал - 30 г
Фреш лимон - 10 мл
Лимон - 20 г
Розмарин - 5 г
Кленов сироп - 40 мл
Сода - 200 мл
Лед на бучки
Начин на приготвяне: Изсипете в чаша фрешовете от портокал и лимон, добавете ситно нарязана каша от лимон и портокал, кленов сироп и розмарин, добавете ледените бучки, накрая добавете сода.
Сода облепиха
Съставки:
Боровинки - 25 г
Облепиха - 25 г
Мента - 10 г
Мед - 10 г
Лимон -10 г
Мащерка 10 г
Сода - 200 мл
Начин на приготвяне: Червените боровинки и облепихата се стриват, поставят се във висока чаша, добавете лимон, мед, мента и мащерка, залейте със сода.
Мандаринова лимонада с краставица
Съставки:
Мандарина
Фреш от лимон – 15 мл
Сироп маракуя - 15 мл
Портокалов сок - 20 мл
Сода - 250 мл
Украса: Краставица - 2 тънки кръгчета
Начин на приготвяне: Намачкайте пулпата на мандарината. Смесете всички съставки с изключение на содата в шейкър, разбъркайте добре и изсипете във висока чаша, долейте сода и гарнирайте с краставица.
Безалкохолен коктейл "Млечна Мадона"
Съставки:
Сгъстено мляко - 30 мл
Лимонов сок - 10 мл
Пюре от праскови - 30 г
Ябълки - 20 г (+ резени за украса)
Начин на приготвяне: Разбийте всички съставки в шейкър и сервирайте във висока чаша.
Прасковен пуер
Съставки:
Чай черен Пу Ер - 4 г
Сироп праскова - 30 мл
Фреш лимон - 30 мл
Вода - 150 мл
Резени праскова - за украса
Начин на приготвяне: Сварете чая, оставете го да изстине, трябва да бъде малко по-прозрачен. После в смесителна чаша изсипете сиропа от праскова и лимоновия фреш, добавете 120-150 мл. Чай Пу Ер, допълнете с лед и добре разбийте е шейкъра. Изсипете върху лед и гарнирайте с прясна праскова и карамелена паяжина.
Количествата могат да бъдат увеличени и да си приготвите лимонадата в кани пълни с подходящите плодове, от които да разливате в чашите на своите гости.