Избрани Новини
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
20-10-2017, 08:10
Снимка:dobrichutre.bg
Автор:dobrichutre.bg
Още по Темата:Както и профилактиката на йоддефицитните заболявания
Световният ден на остеопорозата (WOD), който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите. Тя цели да постави остеопорозата начело в световната здравна проблематика, достигайки със своите послания до здравните професионалисти, медиите, отговорните лица и институции, както и общата публика.
Кампанията по повод Световния ден на остеопорозата призовава хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години. Тя се обръща и към здравните власти и медицинските специалисти да съхраняват здравето на костите на хората в населените места, където работят. Независимо от множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Запълвайки празнината между навременната диагностика и лечението, здравните професионалисти, властите и лечебните заведения могат да заработят заедно за намаляване на човешкото и социално-икономическото бреме, причинявано от фрактурите вследствие чупливост на костите.
Мотото на кампанията за 2017 г. е „ Запазете костите си – Защитете Вашето бъдеще“. Същото има за цел да:
доброто костно здраве, както и разбирането за ролята на калция, на доброто хранене и редовните физически упражнения през детството и юношеството, когато костите се развиват.
професионалисти и власти да „затворят“ празнината между ранната диагностика и лечение чрез критично отношение към случаите на недиагностициране и ненавременно или липса на лечение, липса на Свързани грижи за фрактурите за системно идентифициране и лечение на високорисковите пациенти, както и непридържане към лечението.
Асоциация „Жени без Остеопороза“ ще проведе информационна кампания „Запазете костите си – Защитете вашето бъдеще“ в гр. Добрич на 24 октомври 2017 г. (вторник). На тази дата от 14:00 ч. до 17:00 ч. в залата на РЗИ-Добрич ще се проведат комбинирани изследвания телесен състав-костна плътност, посетителите ще могат да чуят беседата „Научете своя риск за остеопороза“, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Комбинираните изследвания телесен състав – костна плътност са на цена 20 лв, след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.
Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят.
Йодът е един от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси в организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система. Йодът е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, за растежа и развитието в детската възраст и пубертета. По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртво раждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).
Дневните нужди от йод възлизат на 150 мкг /микрограма/ за възрастните, 200 мкг за бременните и кърмещи жени и 100-120 мкг за децата до 12 г. възраст.
Дневният прием на йод под 100 мкг води до сериозни нарушения в организма, известни като йоддефицитни заболявания.
Към тях се отнасят:
- Ендемичната гуша и усложненията й;
- Хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза);
- Изоставане в нервно-психическото развитие, проявяващо се с различна по степен умствена изостаналост, от които най-тежката е кретенизмът;
- Нисък ръст и изоставане във физическото развитие и половото съзряване;
- Двигателни, говорни или слухови дефекти;
- Разстройства в репродукцията – аборти, мъртвораждаемост, стерилитет и др.
Най-широко разпространена е ендемичната гуша, а с най-тежки последствия за индивида, семейството и обществото е изоставането в нервно-психическото развитие.
Смята се, че недостатъчният прием на йод по време на бременността и в детската възраст е най-съществената причина за разпространението на умствената изостаналост сред населението в света.
Характерът и тежестта на нарушенията при йоддефицитните заболявания зависят от средния дневен прием на йод:
100 – 200 мкг: липсват нарушения;
50 - 80 мкг: повишен риск за аномалии на плода;
25 - 50 мкг: дифузна струма (увеличена шитовидна жлеза); психично изоставане; спонтанни аборти; вродени аномалии;
10 - 25 мкг: високостепенна и нодозна (възлеста) гуша; интелектуален дефицит; кретенизъм; психомоторни дефекти; инфертилитет.
За възникването на йоддефицитни заболявания значение имат и някои допълнителни екзогенни фактори като нерационално хранене, хронични стомашно-чревни заболявания, прием на медикаменти (сулфанилурейни препарати, литиеви соли и др.), хронична експозиция на химически съединения, използвани в селското стопанство или индустрията. Фамилните и индивидуалните генетични фактори съучастват в изявата на патологичните нарушения, но не са определящи в етиологията на йоддефицитните заболявания.
Основен източник на йод е храната. С най-голямо съдържание на йод са рибата, морските продукти, орехите, млечните произведения, зеленчуците и плодовете. За кърмачетата основен източник на йод е майчината кърма и кравето мляко, плодовите и зеленчукови сокове.
За да бъде профилактиката с йодирана готварска сол ефективна, следва да се спазват следните правила:
- Да се използва само йодирана сол, с валиден срок на годност;
- Да се съхранява в плътно затворени сухи съдове, за да се запази йодното й съдържание след отваряне на опаковката;
- Да се прибавя в края на термичната обработка на ястията, за да се предотврати намаляването на йодното съдържание.
Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания.