Избрани Новини
Пиратско съкровище, делфини и средновековна църква очакват гостите на "Света Анастасия"
13-05-2014, 07:00
Снимка:Георги Кузанов
Автор:Burgasutre.bg
Още по Темата:Сватби под водата иска първият шеф на острова
Германци и румънци пощуряха по бургаския остров Света Анастасия
Остров „Света Анастасия” под желязна охрана
Пожар гори на остров „Света Анастасия”
Браво! Бургаският остров „Света Анастасия“ посреща първите си гости на 15 май
Остров Света Анастасия и корабът Кук - най-новата атракция на Бургас/снимки/
Едно от местата, което не може да се пропусне, е ресторантът със знаковото име „100 години назад"
Първият обитаем остров откри туристическия сезон. Българският „Алкатраз”, известен още и като „Болшевик”, а сега – „Света Анастасия”, вече е модерна атракция на Черноморието.
Изцяло преобразено, късчето земя очаква първите си гости. Едно от местата, което не може да се пропусне, е ресторантът със знаковото име „100 години назад". Пиратско угощение, моряшко мезе или монашеска чорба е изборът пред клиентите. Рецептите са изцяло автентични и приготвени с майсторлък. Готвачите тренират на място от месец, а тайната се крие и в подправките, които растат на острова. Цените са съвсем достъпни. До острова се стига с кораб - първият с редовни курсове от бургаския мост. катамаранът ще се движи до края на октомври.
Веднъж стъпили на острова, туристите стават част от историята. Бившият манастир и затвор е превърнат в интерактивен музей, в който пирати пазят съкровище, монаси пишат библия, а делфините, които се промушват под краката ви, са съвсем като истински. „Пространство, което свързваме с по-близкото минало, с поезията на Христо Фотев, с онова, което островът представлява днес, като една палитра от образи и звуци", каза сценографът Венелин Шурелов.
Средновековната църква е изцяло реставрирана и има идея да стане действащ храм. Ресторантът също е готов за посетители. Гозбите се поръсват с пресни подправки, островно производство. „Тук също са садени. Имаме див гьозум, имаме розмарин. Девисил също, който се употребява, или лющян, както още се казва, за супа”, изброява майстор-готвачът Любомир Пенков.
С печата на острова в ръце, управителят му има и послание към посетителите. „Да идват с нещо малко - дали като подаръче, дали просто като жест, с някаква идея, дори ако щете история или виц, ще допринасят да се гради островната история", посочи управителят Павлин Димитров.
Цената на пътешествието до острова е колкото билет за кино - 9 лв. за възрастни в двете посоки, 6 лв. - за деца и пенсионери. На кея могат да акостират и частни лодки и яхти.
Ако искате да се почувствате като монах, нощувка в съвременна килия струва 50 лв. на човек и 80 лв. - за двама. В по-луксозната стая от някогашния манастир, с романтична гледка, спането е с по 20-30 лв. по-скъпо, съобщава БиТиВи. Кръщене, сватба под вода или просто гмуркане с инструктор са част от останалите атракции, които ще са достъпни още това лято.