Избрани Новини
Пригответе си сами био крекери, заместват хляба (СНИМКИ)
Работилница "Сготви за здраве" ще е в Панаира до събота
Евгения и Димитър, двама млади, усмихнати и ентусиазирани млади хора демонстрираха своите кулинарни умения на пловдивчани. Те показаха как бързо и лесно у дома всеки може да си приготви биовеган кракери. Вижте здравословната рецепта на кулинарите.
Първата стъпка е да смелите ленено семе. След това добавяте сушени доматки и подправки за вкус, казва Емил. Всичко се разбърква хубаво. Добавя се малко вода, тъй като ленът дърпа течността бързо. След това се изсипва и предварително накиснат във вода небелен сусам. Накрая идва ред на белен суров слънчоглед. Цялата смес отново се смила, може и да се разбърка.
Вместо доматки има вариант да се използват и сушени чушки, всъщност може да се заменят със спанак, лапад, изобщо с всеки зеленчук, според сезона, защото пресните зеленчуци лесно стават на пюре. Сушените пък са добър вариант за зимата. Сместта пък е добра добавка за салати, допълва Евгения.
Пече се на не повече от 42 градуса, за да се запазят витамините и ензимите. Но тъй като тези градуси са невъзможни за повечето фурни, може да използвате специални сушители. Иначе кракерите се печат 24 часа на 50 градуса.
Работилница "Сготви си здраве" среща посетителите с производители на храни, направени по натурален или биологичен начин. Популяризират традиционни и здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.
Работилница "Сготви за здраве" е част от изложението за храни "Фудтех", открило се в Панаира днес. Ето какво още предлага тя в програмата си:
3 април
От 11 до 13 часа – приготвяне на традиционно домашно сирене
От 15 до 18 часа – приготвяне на домашен хляб с квас
4 април
От 11 до 13 часа – приготвяне на "Чорбаджийско локумено сладко"
От 15 до 17 часа – приготвяне на сурови бонбони с мид
5 април
От 11 до 13 часа – приготвяне на "шоколадови" бонбони с мед