Избрани Новини
БГ кисело мляко превзема Китай
На пет континента търсят уникалната храна с Bacillus Bulgaricus
В „Млечен бар Лактина” се поднася кисело мляко и посетителите на място опитват българския еликсир. Всеки, който хареса традиционната ни млечна храна, може да си купи пакетче закваска и
Технологията за приготвяне е доста близко до бабината от село. В един литър подгрято прясно мляко се изсипва пликчето, разбърква се и се оставя на топло да се закваси. Китайците ползват и специални уреди – йогутиери, които стават все по-търсени, защото в цял свят хората се ориентират към чистите храни, а приготвянето у дома съвсем не е мода.
Досега в Китай са продадени около 100 000 опаковки, каза още Георгиев. Китайските партньори на нашата фирма вече са сключили договор с тамошния клон на Walmart и планират баровете за кисело мляко да се намират именно в магазините на световната верига. Да се работи на китайският пазар, съвсем не е лесно, повече от пет години компанията прави опити да стъпи на пазара в Поднебесната империя, но това съвсем не е лесна задача. Преди да достигнат до директните потребители, от компанията са предлагали стартерни култури на промишлени производители в Китай.
Към закваските за българско кисело мляко има интерес на пет континента. Продуктите се продават добре в Япония, САШ, Канада, Еквадор, Иран, Русия и бившите съветски републики. От нас пазаруват също така в цяла Европа, включително и съседите от Сърбия и Македония.
На японския пазар успешно работи и държавната млечна компания - „Ел Бе Булгарикум”, чийто партньор произвежда в страната на изгряващото слънце българско кисело мляко. В момента близо 40 млн. японци ядат редовно кисело мляко.
„Ел Би Булгарикум” е инициаторът за създаването на световен стандарт за кашкавала и киселото мляко. За да заработи обаче идеята, страната ни или отделна родна фирма трябва да членуват в Световната млечна асоциация. Именно поради отсъствието ни от този форум не успяхме да имаме глас, когато Полша и Турция се оказаха създатели на световния стандарт за айрана.
В момента една от най-хубавите природни закваски е „Разград”, много добра е и „Велинград”, сподели специалистът. Събирането на закваските е започнало през 70-те години от домашни кисели млека и сега колекцията е огромна. В страната има много голямо разнообразие от млечни бактерии, затова и в различните райони на страната домашните млека имат различни вкусове.